Korisni saveti pri odabiru fasade

Korisni saveti pri odabiru fasade

Najčešće postavljeno pitanje je da li će izgled fasade biti isti i nakon dugog niza godina? Upravo iz tog razloga kada se vreme kao odlučujući faktor provuče kroz sve karakteristike fasada, dolazi se do sledećih zaključaka:

•    Koliko će boja odnosno nijansa fasade biti postojana i na koji način će na nju uticati spoljašnji uticaji može se uočiti nakon nekoliko godina. Najveći uticaj ima kvalitet pigmenata i njihova stabilnost na UV zrake a od njihovog kvaliteta zavisi i cena fasade.

•    Da li je fasada vodootporna i kako će na kišu reagovati posle par godina? Mogući problemi mogu nastati kada završni sloj počne da se razara, a fasada ljušti i otpada a sve to zbog manjka sastojaka (posebni aditivi i veziva) koji direktno utiču na vodootpornost fasade. 

•    Sledeće pitanje koje se postavlja je na koji način sprečiti pojavu pukotina na fasadi i da li boja može da spreči da voda ne ulazi u nastale pukotine? Sa pojedinim završnim dekorativnim malterima dobijaju se armaturna vlakna i time sprečava pojava pukotina. Termoizolacioni sistemi sa kvalitetnim lepkom koji ima elastična svojstva garancija su da Vaša fasada neće imati ove nepravilnosti.

•    Stvaranje poroznosti odnosno zadržavanje prljavštine na fasadi čime ona dobija sivu boju, može se desiti usled nedovoljne količine odabranih veziva.

•    Neprijatna pojava u vidu mikroorganizama na Vašoj fasadi (buđ, insekti i sl.) može se sprečiti tako što ćete u završnoj fazi insistirati na korišćenju boja i maltera koji sprečavaju ovu pojavu.

Na mnoga druga pitanja odgovori će se javiti tek nakon izvesnog vremena ili čak par godina nakon završenih svih radova. S obzirom da je nemoguće svaki segment u izradi fasade kao i njenu dugotrajnost i kvalitet testirati odmah, već za to treba da prođe dosta vremena važno je imati garanciju na sve ove radove i u tom smislu ćete biti mirni. Ovo je veoma kompleksan i složen posao koji se ne radi često, pa je jako važno da se o svemu dobro informišete. Potreban Vam je pre svega adekvatan izvođač za znanjem i iskustvom u završnim radovima građevinarstva a zatim i  kvalitetan materijal. Kada sve to obezbedite očekujte samo pozitivne rezultate a sa završenom fasadom potpuno novi izgled i sjaj Vašeg poslovnog ili stambenog objekta.